Kost/Träning/Hälsa

Recept på Butter Chicken!

Butter Chicken är definitivt både min och Mats favoriträtt. Har fortfarande inte hittat någon Indisk restaurang här hemma i Sverige som gör den precis så som vi vill ha den. I Thailand däremot – där det bor många Indier – brukar den smaka som vi vill, så under semestern har vi ätit rätten flera gånger. Efter vi kom hem ville jag själv testa om jag kunde få till smakerna så jag Googlade fram ett recept som jag ändrade om en del i och jag gick nästan hela vägen in i mål! Fick massor av frågor efter receptet efter att jag la ut en bild på Instagram häromdagen så: här kommer det!

Var ute i god tid om du ska göra denna rätt då kycklingen vinner på att marineras länge – jag marinerade i cirka 10-12 timmar.

Butter Chicken
(6 portioner)

Kyckling:

1 kg kycklingfilé
3 dl Turkisk Yoghurt
2 msk Gurkmeja
3 msk Garam Masala
3 msk Spiskummin
2 tsk salt
1 lime (saften från)

Skär kycklingen i stora bitar (cirka 3 x 4 cm) och låt marinera så länge du har möjlighet. Bred ut alltsammans på en djup plåt och grilla sedan i ugn på 225° i 20 min.

Sås:

2 gula lökar
2 röda chilifrukter – kärna ur och finhacka
ca 50 g färsk Ingefära (riven)
5 vitlöksklyftor
4 röda och mogna tomater
1 tsk Kardemumma
3 kanelstänger
1,5 msk Spiskummin
100 g smör
1,5 dl vatten
2,5 msk tomatpuré
2 tsk socker (jag använde sötströ från ICA istället)
2 msk chilipulver (smaka av mot slutet, det ska vara en ganska kryddig rätt men kan såklart minskas om du vill ha en mild sås.
3 dl Vispgrädde

Hacka lök och fräs den tillsammans med kryddorna i smör i en stor gryta/kastrull. Addera ingefära, vitlök och chili innan du sedan tillsätter tärnade tomaterna. Låt sedan sjuda tills tomaterna blir mjuka (ca tio minuter). Tillsätt sedan vatten och låt sjuda några minuter till. Plocka bort kanelstängerna och mixa såsen med en stavmixer. Sila sedan genom en finmaskig sil så att såsen blir helt slät. Häll tillbaka såsen i grytan och tillsätt tomatpuré, chilipulver, salt, socker (eller sötströ). Rör om och koka upp på medelvärme i ca 10 min.

Lägg sedan den färdiggrillade kycklingen i såsen, vätskan som är i ugnsformen ska inte i såsen, skrapa av så mycket det går annars kan slutresultatet bli lite grynigt. Lägg på ett lock och låt grytan puttra i 30 min till. Lyft på locket och häll i grädden, rör om och låt puttra i ca 10 min till. Servera gärna med färsk koriander (om du gillar), blomkålsris (eller jasminris) eller varför inte en grönsallad? Naanbröd är ju ett givet tillbehör – det är ju så då får upp all den goda såsen, baka själv eller köp färdigt!

Hoppas ni ska gilla!

Kram/M:)


3 svar till “Recept på Butter Chicken!

  1. Tack för att du tog dig tid för receptet. Ser så gott ut. Det måste provas på lördag. Så mycket gott ni lagar. Härliga matbilder. Ha en fin kväll. Hoppas ni får sommar i helgen Hos oss i Luleå verkar sommaren dröja ett tag. Men då kanske sommaren blir varm för kallare kan det inte vara!!Hälsningar Katrin

  2. Yvonne freyholtz skriver:

    Receptet på din thai gryta som du skrev recept gjorde jag den var underbart god.

  3. Mia skriver:

    Tack för receptet, måste testas.
    Älskar också butter chicken, har bara ätit den på Tre indier i Göteborg och den är görgó 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.