Hem & Trädgård

Middag med vänner!

Igår kväll hade jag och Mats goda vänner hemma på middag; det var Charlotte och Anders, Gabriel och Dejan som kom över och delade en supertrevlig kväll med oss. Vi bjöd på skaldjursplatå med hummer, havskräftor, räkor och signalkräftor och till det lite goda såser, ostar och hemlagad Västerbottensostpaj efter recept från Åses blogg. Till förrätt/tilltugg till välkomstbubblet hade Mats gjort små kryddiga vegetariska pizzor med bl a curry, banan, mango och Västerbottensost (missade ta bild på dem, de gick åt i en rasande fart, haha). Eftersom jag och Mats ganska sällan dricker alkohol (går så dåligt ihop med träning och jag hatar verkligen att kasta bort dagen efter en fest på huvudvärk) så har vi börjat få upp ögonen för olika alkoholfria alternativ. Vi bjöd såklart på både och men tycker ändå alltid att det ska finnas möjlighet även för den som kör bil eller inte vill dricka alkoholmatt få något festligt i glaset – kan då (helt osponsrat) tipsa om Richard Juhlins Blanc de Blancs – supergod!

Till dessert åt vi en kardemummadoftande paj gjord på rabarber och jordgubbar med vaniljsås – himmelriket för en kardemummaknarkare som en annan. Läste faktiskt någonstans att kardemumma visst är vanebildande?! Stämmer på mig i alla fall, min favoritkrydda!

Vi åt verkligen skaldjur till vi storknade och ändå blev det massor kvar. Funderar på en god skaldjurspasta alternativt fisksoppa med skaldjur till middag nu ikväll – någon som har något bra recepttips?

Kram/M:)


5 svar till “Middag med vänner!

  1. Lena skriver:

    Vad duktiga ni är med mat o dukning fantastiskt

    1. Helena Ribbing skriver:

      Hallå! Det ser otroligt stilfullt ut!😙 Håller med om att kardemumma är en rolig krydda. (Brukar kombinera med curry och kanel till kycklingrätter) Nu vill jag tipsa om den bästa kryddkombinationen för fisksoppa. Det är 1 matsked fänkål, två teskedar anis och 1 gram saffran (för mindre priviligierade samhällsklasser kan man nöja sig med 0,5 gram saffran!) Mål dessa kryddor. Lägg i 8 dl vatten tillsammans med en fiskbuljongtärning. Medan det sjuder ihop skivar du en hel purjolök och ca sju potatisar. Om du har tid kan du fräsa detta i olivolja innan du lägger det i samma gryta som buljong/kryddorna. Sedan tillsätter du en burk krossade tomater och låter sjuda i ca 15 minuter. Därefter lägger du i lagom stora bitar av vit fisk, förslagsvis torsk och kokar ytterligare 8-10 minuter. Har inte provat att tillsätta mer luxuösa fiskarter men det går säkert bra. Det viktigaste till denna fisksoppa är AJOLIN. Den görs lättast genom att pressa 8-10vitlöksklyftor i en skål med färdig majonnäs (om du inte tycker att det är jätteroligt att göra den själv.) Tillsätt rikliga mängder cayennepeppar och rör om! Baguette och ouzo passar också till serveringen. Men ouzo är inte bra om man vill bygga magmuskler dagen efter. Eller göra intellektuellt och kreativt arbete. (Eller arbeta med 17 barn som jag gör!) Då rekommenderar jag också alkoholfritt. Ha en underbar framtid. Hälsningar från Helena i Göteborg

    2. Helena Ribbing skriver:

      Hallå! Det ser otroligt stilfullt ut 😙 Och gott! Håller med om att kardemumma är en rolig krydda. (Brukar kombinera kardemumma med curry och kanel till kycklingrätter…) Nu vill jag tipsa om den bästa kryddkombinationen för fisksoppa. Det är (enligt mig) 1 matsked fänkål, två teskedar anis och 1 gram saffran (för mindre priviligierade samhällsklasser kan man nöja sig med 0,5 gram saffran!) Mal dessa kryddor noga och lägg dem i 8 dl vatten tillsammans med en fiskbuljongtärning. Medan detta sjuder ihop skivar du en hel purjolök och ca sju potatisar. Om du har tid kan du fräsa detta i olivolja innan du lägger det i samma gryta som buljong/kryddorna. Sedan tillsätter du en burk krossade tomater och låter sjuda i ca 15 minuter. Därefter lägger du i lagom stora bitar av vit fisk, förslagsvis torsk och kokar ytterligare 8-10 minuter. Har inte provat att tillsätta mer luxuösa fiskarter men det går säkert bra. Det viktigaste till denna fisksoppa är AJOLIN. Den görs lättast genom att pressa 8-10 vitlöksklyftor i en skål med färdig majonnäs (om du inte tycker att det är jätteroligt att göra den själv.) Tillsätt rikliga mängder cayennepeppar och rör om! Baguette och ouzo passar också till serveringen. Men ouzo är inte bra om man vill bygga magmuskler dagen efter. Eller göra intellektuellt och kreativt arbete. (Eller arbeta med 17 barn som jag gör!) Då rekommenderar jag också alkoholfritt. Ha en underbar framtid. Hälsningar från Helena i Göteborg

      1. Magnus Carlsson skriver:

        Tack Helena!

        Låter som en spännande blandning, den ska vi absolut testa vid tillfälle!

        Kram/M:)

  2. Gun skriver:

    Haha, du hade själv ett supergott recept på typ en skaldjurs/fiskgryta för ganska länge sedan med färska smörfrästa champinjoner, lax, purjo, saffran + massa goa grejer (ids inte hämta recept nu 😉 men du kommer nog ihåg, m a o testa det ikväll 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.